Aranygaluska vanília öntettel
Megtekintve:28376
Kovászt készítünk. Egy lábasba 3 dkg kristálycukrot teszünk, beleöntjük a 3 dl tejet és kb. 40 C°-ra melegítjük.
Az élesztőt belemorzsoljuk, 10 percig állni hagyjuk...
Hozzávalók:
8 dkg kristálycukor
3,5 dl tej
75 dkg liszt
l5 dkg vaj
fé1 csomag puding
Kovászt készítünk. Egy lábasba 3 dkg kristálycukrot teszünk, beleöntjük a 3 dl tejet és kb. 40 C°-ra melegítjük.
Az élesztőt belemorzsoljuk, 10 percig állni hagyjuk. Ha feljön kész a kovász. 75 dkg lisztet a dagasztó tálba öntjük, hozzá tesszük a tojássárgáját, a maradék 5 dkg cukrot, l5 dkg vajat (vagy margarint), citromreszeléket, sót és ráöntjük a kovászt.
Az egészet kézzel vagy gépi dagasztóval dagasztjuk, mikor könnyű, sima, lágy hólyagos a tészta és a kezünktől is elválik, vagyis nem ragacsos akkor készült el.
20-30 percig kelesztjük, kevés liszttel megszórjuk a tetejét és letakarjuk egy konyharuhával kb. 30-33C°-os helyre tesszük.
Ha megkelt kilisztezett nyújtódeszkára kiöntjük és kb. 3 cm. vastagra nyújtjuk. Egy fánkszaggatót belisztezünk, hogy ne ragadjon a tésztához. Ezzel úgy szaggatjuk a tésztát, hogy mindig csak a széléből félholdacskákat szaggatunk.
Ezeket vajban megforgatjuk, olajjal kikent aranygaluska formába tesszük, - ami darált dió, cukor keverékével is meg van szórva - ha egy réteg meg van megszórjuk dióval és így tovább. Legvégül a tészta legyen.
175 'C-os sütőben kisütjük kb. 40 perc alatt.
Vanília öntet:
Híg vanília pudingot készítünk 0,5 dl tejjel és egy fé1 csomag pudingporral.
Borajánló
TOKAJI ASZÚ 5 PUTTONYOS
(Gróf Deigenfeld Pincészet Tarcal )
Az ajánlódat elküldtük.