A levesek legáltalánosabban fehér- és barnalevesekre oszthatjuk fel. A fehérlevesek sűrítés nélkül készülnek , a barnalevesek sűrítéssel.
Kapros, kefires gombaleves
Megtekintve:14739
A gombát átmossuk, felszeleteljük és forró sós vízben 8 percig főzzük, aztán leszűrjük.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk és finomra vágott (apró kockára) hagymát szórunk bele, 2-3 percig dinszteljük, majd a főtt gombát hozzá adjuk, l-2 percig pároljuk és átöntjük egy leveses lábasba, kb. 2,5 l. vizet öntünk rá, és főzzük.
Keverőtálba közben elkészítünk egy kefires habarást (kefirt simára keverjük a liszttel, kevés víz hozzáadásával) a forrásban lévő levest lehúzzuk és szűrőn keresztül hozzáöntjük a gombaleveshez.
Visszahúzzuk a tűzre és ízesítjük sóval, fehér borssal, delikáttal és apróra vágott kaporral.
Tálaláskor egy tejszínhab halmot helyezünk rá, illetve kaprot, friss gombát.
Hozzávalók:
40 dkg. csiperke gomba
6 g. kapor
3 dl. kefir
8 dkg. liszt
5 dkg. só
3 g. fehér bors
2 dkg. delikát
5 dkg. vöröshagyma
0,l dl. étolaj Díszíteni:
tejszínhab