Birkapörkölt sós burgonyával
Megtekintve:30054
Egy nagyméretű lábasban olíva olajat forrósítunk és beleszórjuk a finomra vágott (apró kockára) vöröshagymát, kissé sózzuk aranysárgára pirítjuk és hozzá öntjük.
A lecsót illetve a fűszerpaprikát jól elkeverjük, aztán beleöntjük a feldarabolt gondosan megmosott húst, tovább keverjük és kevés víz hozzáadásával 2-3 órán át főzzük (attól függően, hogy milyen korú volt a birka.).
Főzés közben beletörjük a fokhagymát, a főzés végén ízesítjük még fűszerköménnyel, fehér borssal, illetve ízlés szerint sóval, Erős Pistával.
Hozzávalók:
3,5 kg csontos birkahús
20 dkg vöröshagyma
4 dl lecsó
3 dkg édes nemes fűszerpaprika
1 dkg csípős fűszerpaprika
2 g fehér bors
3 g fűszerkömény (őrölt)
0,5 dkg erős Pista
5 gerezd fokhagyma
2 dl olíva olaj
2 kg burgonya
6 dkg só (összesen)
Köret:
Sós vízben burgonyát főzünk, leszűrjük és tálaljuk.
Szabadtéri bográcsban való főzés:
A bográcsban 2-3 dl vizet forralunk erre öntjük a feldarabolt megmosott birkahúst főzzük fehéredésig. Ezt követően kevergetés nélkül ráöntjük a lecsót, fűszerpaprikát és a finomra vágott vöröshagymát 5-10 perc elteltével keverünk bele először, ha szükséges egy kis vizet önthetünk rá.
Főzés közben beletörjük a fokhagymát, a végén pedig készre ízesítjük fehér borssal, fűszerköménnyel (őrölt), sóval, erős Pistával. 2-3 órás főzés után jó szaftos birkapörköltet kapunk.
Díszíteni:
salátalevél
paradicsom
friss paprika
fűszerpaprika
Borajánló
EGRI BIKAVÉR [Pók - Polányi Pincészet]
Az ajánlódat elküldtük.