Mákos, diós bejgli
Megtekintve:12223
A 1/2 l tejet felmelegítjük 40 'C -ra, 3 dkg cukrot és az élesztőt beleszórjuk, közben a margarint is felmelegítjük annyira, hogy folyékonnyá váljon. Aztán egy dagasztó tálban össze gyúrjuk a lisztet, a kovászt, a margarint és sóval 5 dkg cukorral ízesítjük. kb. 30 percig kelesztjük, konyharuhával letakarva.
80 dkg liszt
1 dkg só
1/2 l tej
8 dkg cukor
6 dkg friss élesztő
25 dkg sütő margarin
2 db tojás a kenéshez
1 dl étolaj
Töltelékhez:
30 dkg dióbél darálva
5 dkg cukor
5 dkg mazsola
2 db citrom héjának reszeléke
1 dl tej
1 dkg vanília cukor
1 dkg gyömbér reszelék
30 dkg mák darálva
10 dkg cukor
5 dkg mazsola
2 db citrom héjának reszeléke
1 dl tej
1 dkg vanília cukor
Töltelék:
A tejet felmelegítjük és a felsorolt anyagokat összekeverjük benne.
Ha a tészta megkelt (térfogata legalább a duplájára nőtt) négy cipót készítünk belőle és meglisztezett nyújtódeszkán egyesével kinyújtjuk, majd a tölteléket ráhalmozzuk és elegyengetjük, felcsavarjuk és kiolajozott tepsibe helyezzük.
Tetejét megkenjük kissé felvert tojás fehérjével (nem habosra vert fehérjével) 5 perc várakozás után a felvert tojássárgájával.
Ezt követően kb. 170 C'-os sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor a felszeletelt bejglit porcukorral, szűrőn keresztül megszórhatjuk.
Borajánló
Bor: TOKAJI SÁRGA MUSKOTÁLY
Forgalmazó: Gróf Deigenfeld Pincészet Tarcal
Az ajánlódat elküldtük.